Construïm volums amb tramats geomètrics 

I els apliquem a l’escenografia de Nadal

Durant el 1r trimestre a l’optativa de Visual i plàstica de 4t d’ESO hem estudiat les formes geomètriques. Hem dibuixat tramats (xarxes) amb la repetició de polígons i els hem plegat per tal d’aconseguir volums.

Primer hem començat amb volums senzills, generats a partir de xarxes de triangles equilàters i triangles isòsceles, en fulls DIN A3. Després ens hem anat complicant en la construcció de volums a partir de xarxes de trapezis i romboides.

​​​

 

Després ens hem atrevit a fer columnes d’alçada humana que hem utilitzat com a pancartes reivindicatives contra la violència de gènere (25N).

​Com que ja hem adquirit força pràctica a generar volums de grans dimensions ens hem plantejat el repte de construir l’escenografia de Nadal. El repte ha estat important ja que l’espai on han d’anar destinats, el teatre El Jardí de Figueres, és de grans dimensions.

Hem creat diversos models a partir dels tramats amb els que hem practicat: triangles equilàters, triangles isòsceles, trapezis i romboides. N’hem realitzat en diferents mides i els hem col·locat en posicions diferents per tal de donar diversos efectes.

 

 

 

 

Ha estat un treball complexe en molts sentits: idear els models de grans dimensions; buscar un material idoni per a la seva realització, amb suficient cos, resistència i mal·leabilitat; realitzar-ne prou quantitat per tal de poder omplir la superfície de l’escenari (hem hagut de menester l’ajut de l’alumnat de 1rA de batxillerat); traslladar-los a peu des de l’institut al teatre sense que s’axefessin; i finalment fer el muntatge a l’escenari. 

 

 

 

El muntatge ha estat particularment complex, ja que tot i la planificació feta en petites maquetes, hem tingut les nostres dificultats a enfrontar-nos amb un espai real tant gran, en tres dimensions, i a contratemps. Gràcies a la il·luminació s’han creat uns jocs de llums i ombres espectaculars i hem deixat enrere la suada que ens ha comportat tot el procediment.